Afhankelijkheid
10/04/2020, 00:04

Vandaag de dag zijn we van veel zaken afhankelijk; de afstand tot elkaar, de gezondheidsregels, wie je kan zien, hulp bij ziekte, de overheidsbeslissingen, online video calls om elkaar te zien, de vele onlineshops, de post om het tot bij ons te brengen...


Afhankelijk zijn brengt vaak een negatieve vibe met zich mee. We willen onafhankelijk zijn, voor onszelf kunnen instaan, kunnen opkomen voor onszelf, sterk op onszelf kunnen zijn...Bij onafhankelijkheid ben je on fire ?!


En toch heeft afhankelijkheid ook vuur in zich, al zien we deze niet altijd... 
De drang naar onafhankelijkheid begint al vaak vanaf de babytijd. "'Je moet er niet meteen naar toe gaan, zo leert hij wel te wachten', 'dan ga je haar nog verwennen', 'ze moet ook leren om alleen te spelen',..." We hebben haast als het over zelfstandigheid en onafhankelijkheid gaat, we willen het graag zo snel mogelijk meegeven. Een mooi idee, maar niet voor een baby, een kind...


Een baby komt onaf op de wereld en heeft ons net nodig! Wanneer hij huilt, dan rekent hij op ons, maar ook als hij kraait van plezier! Hij kan de wereld zelf nog niet verwerken, hij heeft je nodig op zijn pad...Hij is afhankelijk van jou op welke manier hij de weg zal ontdekken, welke emoties hij zal leren en hoe hij er mee zal omgaan...Jij bent zijn compagnon de route!


Net in de afhankelijkheid kan verbinding ontstaan, een band, een solidair gevoel, een gevoel van 'je kan op me rekenen'. Wanneer een baby, peuter, kleuter, lager schoolkind...volwassene vertrouwen voelt zal ook de onafhankelijkheid groeien en bloeien!


#dekrachtvanafhankelijkheid #hechtouderschap #teamfamily

Top