Dag 1 kindertip: visualisatie
28/03/2021, 12:03

Kinderen hebben nood aan een veilig gevoel. Structuur en voorspelbaarheid kan hen dit geven.


Het geeft hen rust om te weten wat er komen gaat.
Dit wil niet zeggen dat alles in een gedetailleerd uurschema moet worden vastgelegd. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte is om hun eigen vrij spel aan te gaan.


In plaats van met een soort uurschema te werken kan je op voorhand (in de ochtend of dag voordien) samen met hen alle idee├źn oplijsten van wat er die dag kan gebeuren. Belangrijk is dat dat iedereen van het gezin meedoet. Bijvoorbeeld drie dingen zegt dat hij graag wilt doen. Zo krijg je een allegaartje van activiteiten: van Playmobil tot lezen, tv kijken tot schrijven voor Hecht als orders klaar hebben...


Bij het opsommen maak ik dan tekeningetjes of worden de activiteiten opgeschreven door mijn dochters. Dit is dan de leidraad van de dag. Deze wordt dan ergens centraal opgehangen. Het mooie is dat mijn dochters het dan vaak zelf gaan organiseren.


De draagkracht wordt veel groter en je kind krijgt inzicht ook in de dingen die jij als ouder graag wilt doen.


Gisteren probeerde ik naast de dagelijkse planning eens iets anders.


We schreven allemaal onze zonnetjes op: waar we instant heel blij van worden. Alsook onze hartjes: de dingen die eerder nodig zijn maar die we met liefde doen (ik gebruik niet graag het woord 'moetje', heeft meteen dan en zwaardere lading). Ook hier maakten we het visueel (gedeeltelijk op de foto).


Op die manier kunnen we er naar terug grijpen en zeggen van "ok, ik ga aan mijn hartje werken, jullie ook?" of "ik ga nu echt genieten van mijn zonnetje, wie heeft er ook nood aan een zonnetje". Op die manier communiceer je ook over je eigen noden en kan je je kinderen daar ook in ondersteunen.


Wanneer zoals in de vorige post je focus op het werk ligt, dan kan je dit duidelijk aangeven door te verwijzen naar je hartje of de dagplanning die je samen opstelde. Hierdoor brengt dit duidelijkheid en ook vertrouwen voor je kind.


Heel benieuwd hoe jij dit doet! Post gerust onder het bericht hoe jij dit aanpakt, het zorgt voor meer inspiratie..

Top