Dag 2 kindertip: autonomie
29/03/2021, 12:02

"Nee, ik wil dat niet.. nee ik wil dat anders doen, nee zo moet dat niet..."


Je hoort je kind misschien vaak nee zeggen of kwaad worden als het zijn zin niet is...
Hierdoor voel je misschien lastigheid of frustratie opkomen...


Een kind heeft al op heel jonge leeftijd door dat hij los van zijn omgeving staat, dat hij eigenaar is van zichzelf...en dat uit hij door nee te zeggen, boos te worden en soms kunnen kinderen het duidelijk zeggen, maar vaak ook niet.


Die nee en boosheid komt niet voort vanuit het idee "ik ga het mijn ouders eens lekker moeilijk maken", maar vanuit het idee "dat hij ook best weet of voelt wat er aan de hand is."


Erkennen dat hij al een persoon is met eigen ideeën en gedachten. Soms komen ze overeen met de onze en soms ook niet. En dat is ok.


Autonomie is hier heel essentieel. Geef keuzes, echte keuzes, laat ze mee nadenken over hoe je een probleem kan aanpakken... Dat kan gaan van in de ochtendrush kledij klaarleggen, met tekeningen/foto's zelf omdraaien wat ze al gedaan hebben, alsook echt samen brainstormen "morgen heeft mama/papa veel video alle hoe gaan we dat klaren?"


Kinderen zijn super creatief en maken net door de gegeven autonomie connectie met jou. Doordat ze voelen dat je hen au serieus neemt. En van daaruit kunnen ze verder groeien.
We willen zo graag dat ze weerbaar worden en zelfstandig in het leven staan.. daar is de kindertijd een heerlijk oefenveld voor.


Laat gerust een berichtje met hoe jij je kind autonomie geeft✨

Top