Hoe overbrug je weestand?
03/06/2021, 16:06

Gisteren hebben we het in de tuinsessie over weerstand gehad. Iets waar we allemaal wel mee te maken krijgen.

En ja, vanmorgen was er weerstand. Mijn dochter wou niet gaan zwemmen met de klas, ze wou niet maar school, ze wilde spelen in het kleine bad en niet alleen baantjes zwemmen, ze vond de meester veel te streng en "het moet precies perfect zijn"...
Ze huilde, ze was boos.

De tijd tikte, ik probeerde die te vergeten. Ging bij haar zitten en ze zei "ik wil alleen over de stomme dingen praten". "Ok, alleen de stomme dingen, we beginnen..." Ze begon.
Daarna zei ze "mama ik wil dat jij bij mij blijft, als het niet goed gaat, dat je het kan oplossen". Ik had kunnen zeggen dat dat niet ging. Ik zei: "ja, dat zou kei leuk zijn, maar hoe?"

"Ja, ik weet het, je kan je verstoppen achter mijn bank dan moet je je wel heel de tijd bukken." Ze lachte. "Dan heb ik zeker rugpijn☺️", zei ik.

De emotie was meer gezakt. "Wat stelt je gerust?" vroeg ik. "Dat je een briefje schrijft voor de juf dat ze dat weet." Ik schreef een briefje.
En zei erbij "vertrouw maar op jezelf, vertrouw op je juf en de meester, you can do it."

Ze gaf me dikke knuffels en we waren heel dichtbij. De vibe van verbinding, waar emoties plaats krijgen, ook al was het niet simpel.

Na school deed ik een praatje met de juf ter info. Mijn dochter: "het was oké mama". Ik vroeg: "wat maakte dat je gerust was?". "Dat de juf zei dat de meester dat eigenlijk doet, niet omdat hij boos is, maar omdat hij net ons wil helpen in het zwemmen. En we hebben zelfs gespeeld na de baantjes."

Er is heel wat dat maakte dat dit voor mijn dochter ok voelde, maar de basis was: ze voelde zich gehoord in haar emotie door mij en de juf. Het was niet weggeduwd, waardoor ze ook makkelijker de situatie kon aangaan.

#hechtouderschap #hechting #opvoeden #opvoedingsondersteuning #verbindendecommunicatie #emoties #opvoeding #verbindendouderschap #mildouderschap #weerstand #veerkracht #zelfvertrouwenopbouwen #geweldlozecommunicatie #gezin 

Top