Ik ga even schommelen...
21/09/2021, 09:09

"Mama, mag ik op je schoot komen zitten?"
"Ja tuurlijk, hoe is het met je hartje? Stromend van blijdschap of beetje stormachtig of verdrietig?"
Mijn dochter knikte: "alledrie".


"Ik ga even schommelen," zei ze.
Ondertussen was ik heel benieuwd naar wat de oorzaak was van haar gemengde gevoelens, maar ik wachtte en keek naar haar schommelende bewegingen.


Ze kwam terug bij me zitten en ineens kwam het er uit...


"Ik wil niet dood gaan".
In de klas was er een opa van een kindje overleden en dat had het thema dichter bij gebracht. "En mama, dan moet ik denken aan die twee meisjes terwijl het allebei groen was. Hoe was dat nu weer?"


Ik legde het uit en we hadden het over sterven en we bespraken samen wat er in verkeer zo belangrijk is, van oogcontact maken met de automobilist tot extra kijken ook al is het groen,...Het stelde haar gerust, het gaf haar grip over de situatie.


Alle ervaringen, dingen die ze opgepikt heeft, worden samengevoegd. Ze heeft alles bij elkaar gebracht en checkt het bij mij.


Je zou het kunnen verbloemen of verstoppen, want zo'n heftig onderwerp kan ook veel bij jezelf oproepen. Maar dan blijft je kind er alleen mee. En dat is nu net wat je kind aangeeft, "ik wil er niet alleen mee blijven zitten".


Zoekend naar contact, even bijtanken bij jou om het overzicht te krijgen. De geruststelling en dat de emotie oké is.


Jij weet het misschien ook niet allemaal, maar door toch de interactie aan te gaan, maakt een wereld van verschil.


Opeens sprong ze terug op de schommel.
"Kijk mama, zo hoog."


Ik lachte. Ze had alles opgeslagen en haar emotionele tank was terug gevuld. Ze kon er weer tegenaan. ✨#hechtouderschap #hechting #geweldlozecommunicatie #verbindendecommunicatie #alfiekohn #opvoedingsondersteuning #opvoeding #oudersvannumagazine #natuurlijkouderschap #verbindendopvoeden #veerkracht #papa #ontwikkeling #bewustouderschap #mama #opvoeden #mildouderschap #eerlijkouderschap #empathie #ouders #emoties #zelfbeeld #gezin #rouwkind #vertrouwen Minder weergeven

Top