Jij als regulator!
12/01/2020, 22:01

Wat willen we als ouders graag dat onze kinderen goed ontwikkelen, vooruit gaan, het leven ten volle aangaan met al het potentieel dat ze in zich hebben! Dat is een prachtige wens! Het ligt volop in de mogelijkheden als ouders om een basis te bieden voor dit alles. Hoe dan?

Door veiligheid te bieden kan een kind ten volle ontwikkelen en leren. Dan moet het niet bezig zijn met mogelijk gevaar (geluid, dier, plotse beweging...) dat er op de loer ligt. Als baby komen we hulpeloos ter wereld en is veiligheid de basis voor alles. Ook doorheen de kinderjaren en verdere adolescentiejaren blijft een gevoel van (fysieke en emotionele) veiligheid belangrijk om goed te kunnen ontdekken. Het mooie is dat ons lichaam ons daarbij helpt. Door oxytocine gaat het centraal zenuwstelsel kalmeren en hierdoor ga je je veilig voelen. Dit zorgt voor rust en dat het reptielenbrein in slaapmodus gaat. Wat kan je hiervoor doen?

Iedere baby heeft nood aan nabijheid van de ouders. Het lichaamscontact, het horen van de hartslag, de stem, de geur zal ontspanning brengen waardoor het lichaam in rust gaat. De baby kan zo zijn tijd nemen om de wereld te verkennen i.p.v. zich te focussen op overleven. Een baby laten wenen, omdat het moet leren inslapen, zal nefast werken.

De baby zal heel veel stress ervaren en zal het reptielenbrein in volle actie zetten. Eerst door te vechten, namelijk heel hard huilen. En als dat niet werkt, zal hij in freezemodus gaan. Voor de buitenwereld kan het lijken of de baby na het huilen toch rustig in slaap is gevallen. Niet dus.

De baby heeft zijn noodsignaal ingeroepen en gevoeld dat er geen redding kwam. Dit zorgt voor een hoog stressgehalte, zeker als dit geregeld is. Als ouder, ben je de regulator van je kind. Je kind kan als baby nog niet zelf tot rust komen en ook in de jaren die volgen, zal hij je nodig hebben om tot rust te komen. Om zo veiligheid te voelen, om zo te ontspannen en om zich ten volle te kunnen ontwikkelen!


Wanneer je op je baby reageert wanneer hij heel erg aan het huilen is. En je er naar toegaat en troost biedt, zal de oxytocine vrijkomen. Hierdoor zal het stressniveau dalen. De ontspanning komt en de ontdekkingsreis wacht!

Top