De breinen van je kind...
08/01/2020, 22:01

De schoolweek is volop aan de gang! Heel veel prikkels komen er op een kind af: nieuwe dingen leren in de klas, speelplaatsdrukte en gezelligheid...ook voor de kinderen is de vakantiemodus off en voelen ze de tijdsdrukte en gehaast heel erg aan. Het hoofdje zit snel vol met al die indrukken en ervaringen waardoor felle reacties snel de hoogte in gaan....


Ook een kind heeft een reptielenbrein waarbij de focus staat om te overleven in de wereld die hij nog aan het ontdekken is. Wanneer een kind zich niet veilig of geborgen voelt, zal het reptielenbrein in actie worden gezet. The fightmodus wordt dan letterlijk een fysieke aanval op de andere, the flightmodus is weglopen van wat er aan het gebeuren is en de freezemodus is zich terugtrekken in zichzelf.


Vaak reageren we als ouders met: je mag geen andere mensen pijn doen! Dat is een logische reactie. En een kind zal in rust hier ook oprecht zeggen dat hij dat niet meer zal doen. Een beetje later zie je je kind het opnieuw doen. Dit is ook niet onbegrijpelijk als we weten dat kinderen vooral reageren vanuit hun reptielenbrein en hun zoogdierenbrein.


Het zoogdierenbrein staat in voor al onze emoties. Hier zijn kinderen nog in volle ontwikkeling. Ze leren de eerste jaren verschillende emoties kennen en uitdrukken, maar dit is geen 1-2-3leerproces. Er moet ruimte zijn voor de emoties te uiten en er op in te gaan. Vanuit ons idee is het heel logisch dat je iemand niet mag pijn doen, maar peuters en kleuters moeten zich nog leren inleven in anderen. Empathie voelen kennen ze nog niet(pas rond zes jaar), aangezien ze nog volop hun eigen wereld aan het verkennen zijn. Ook vanuit ons mensenbrein (het rationele) is er maar weinig hulp voor jonge kinderen om te kijken hoe ze onveilige situaties kunnen oplossen. Deze is pas ten volle volgroeid rond de leeftijd van 25.


Het reptielenbrein en zoogdierenbrein werken heel krachtig. Een uitval van een kind is op deze manier beter te begrijpen en te verklaren. Dit wil niet zeggen dat je alles ok moet vinden, maar het ook niet persoonlijk nemen! Wat dan wel? Oxytocine is je nieuwe vriend! Later meer hierover!

#hechtouderschap #reptielenbreinrules #nabijheid #verbinding

Top