Nabijheid, veiligheid en verbinding...
25/12/2019, 22:12

De Kerstvakantie is volop bezig en de nodige feesten met hun gezelligheid kunnen niet ontbreken. Heel wat familiefeesten komen er aan en ondanks dat ze heel fijn zijn, is het ook wel een heel drukke tijd. Niet alleen voor jou als ouder, maar voor kinderen des te meer.


Bij jou als ouder kan er stress als ondertoon aanwezig zijn in deze periode. Is al het eten in orde, is iedereen van het gezin aangekleed, hebben we alle cadeautjes bij… Veel organisatie en drukte kan voor onrust zorgen. Je wilt graag alles in orde hebben om dan volop te kunnen genieten van het feest zelf. Op die momenten is het moeilijk om met volle aandacht er (in volle aanwezigheid, zonder andere dingen te doen) voor je kinderen te zijn. Je hoofd zit zelf overvol en de focus ligt elders.


Ook voor de kinderen zijn de vele feesten erg leuk en tegelijkertijd ook overweldigend, waardoor de emoties naar alle kanten gaan. Kinderen hebben tijdens drukke periodes net extra nood aan bijtanken in verbinding om zich zo veilig te voelen. Een veilig gevoel zorgt voor ontspanning (dit is bij iedereen zo). Zo zal het zenuwstelsel ontspannen en wordt er beter duidelijk wat een kind nodig heeft. Bij het tot ontspanning komen van het lichaam heeft het kind zijn ouders nodig. Om zo ondersteund te worden in het reguleren van zijn emoties.


Al van baby af zal hij zijn ouders gebruiken om te zien of zijn emoties kloppen met de realiteit die zich voordoet. Angst voelen bij een poes dat ineens dichtbij komt, bijvoorbeeld. Wanneer hij voelt dat zijn ouders gerust zijn, dan zal hij dit ook ervaren en zelf ontspannen. Op die manier zorg je er als ouders voor dat de baby rustig wordt.


Voor oudere kinderen blijft de nabijheid van ouders erg belangrijk. Ook zij zoeken nog steeds de veiligheid op, om zo na te gaan of wat er zich voordoet ok is. Ze snel willen laten spelen met anderen, heeft vaak een averechts effect. Een kind geeft telkens perfect aan waar zijn grens ligt en is telkens op zoek naar verbinding. Wanneer de verbinding niet tot stand komt, zal het kind overgaan naar andere gedragingen om zo te laten merken dat hij de aan-dacht nodig heeft van de mensen die hij het meest vertrouwen geeft. Verbinding gaat gepaard met nabijheid, er ten volle zijn…


Wanneer hij de verbinding voelt, zal hij vanuit vertrouwen zijn behoeften aangeven. Zo kan een hechte relatie alleen maar groeien..

Top