Vieren!
14/01/2020, 22:01

Vandaag vier ik!


De afgelopen week was niet gemakkelijk. De heropstart van school na een heerlijke dichte vakantie bij elkaar, bracht wat onevenwicht. De rode knoppen van iedereen werden sneller ingeduwd, de tijd nam het heft in eigen handen en ging lekker op de gaspedaal staan, de ‘moetjes’ voelden sterker aan....


Gevolg alle reptielenbreinen in paraatheid! Wat zo mooi is (niet altijd als je er midden in zit) is dat elke emotie een waarschuwingspinker is. Boosheid en verdriet zijn geen gemakkelijke emoties. We stoppen deze graag weg, de grootsheid en de intensiteit hiervan kan ons verlammen. Wanneer mijn dochter boos wordt, omdat er iets niet goed zit of dat het nu moet gebeuren. De eerste reflex is om het te willen fixen. Negen van de tien zal dit niet de oplossing zijn. We willen graag het verdriet en de boosheid de laan uitsturen.


Wanneer ik tegen mijn dochter zeg: ‘oo ik zie echt dat je boos bent en die onderbroek moet wel erg slecht zitten’, dan zakt het vaak even en klinkt het ‘jaa, dat zit lastig en vind dat niet leuk ooo’. Dan zal daarna de pratende onderbroek of iets anders om het luchtig te maken wel kunnen werken, omdat de emoties niet zijn weggestopt.


De emoties erkennen is een heel belangrijk aspect om tot verbinding te komen. Onder iedere emotie zit een behoefte verborgen. Wanneer we de emoties afwimpelen, komen we ook niet te weten welke behoefte er nodig is.


Zo had mijn dochter in de ochtend behoefte aan rust/los van de tijd en autonomie. Het gaf haar rust om met een fotobord te werken dat we samen gemaakt hadden. Telkens draaide ze een foto om als ze klaar was met een taakje (onderbroek aandoen, fruitje kiezen).


De moeilijke onderbroek zat nog even slecht, door erkenning emotie en humor was het snel ok voor haar. Mijn behoefte van rust en een goede ochtendflow werd ook vervuld...door zelf in rust te blijven en de tijd niet te laten overheersen! Resultaat: nog veel tijd om te spelen en zelfs te vroeg aan de schoolpoort 😉! Als de emoties er kunnen zijn en de behoeften komen boven drijven, krijg je een heel ander beeld om het aan te pakken.

Top